Osaaminen kukoistamaan: Matematiikan opetuksen kehittäminen

Osaaminen kukoistamaan: Matematiikan opetuksen kehittäminen

Hanke mahdollisti matematiikan opetukseen resurssointia uudella tavalla Janakkalan lukiossa lukuvuonna 2023-2024 sekä syyslukukaudella 2024. Janakkalan lukiossa lisättiin osaamisen tunnistamista ottamalla käyttöön Origo-testi. Testin perusteella aineenopettaja on voinut suunnitella paremmin opetusta. Hän on pystynyt keskittymään MAY-opintojaksolla erityisesti teemoihin, joiden hallinta on opetusryhmässä ollut heikkoa. Erityisopettaja on tarjonnut 1. vuosikurssin opiskelijoille mahdollisuuden tulla matikkapajaan treenaamaan taitojaan niillä osa-alueilla, jotka ovat tuottaneet heille haasteita origo-testissä. Viikottaisista teemoista on aina etukäteen informoitu opiskelijoita ja huoltajia.

Matematiikan lehtori on myös tarjonnut tukea 3. ja 4. vuoden opiskelijoille, joilla on ollut haasteita saada matematiikan opintojaksoja tai ylioppilaskirjoituksia hyväksytysti suoritettua. Matikkapaja 3. ja 4. vuosikurssien opiskelijoiden keskuudessa suosittu. Tulokset ovat olleet myös hyviä. Perusasioihin riittävästi keskittymällä useat nuoret on saatu saatettua läpi lukion ja ylioppilaskirjoitusten. Matikkapajoihin on osallistunut vain muutama nuori kerrallaan, jolloin tukea on ollut varmasti riittävästi tarjolla ja ilmapiiri on ollut turvallinen opiskella silloinkin, kun nuori on selvästi kärsinyt matematiikka-ahdistuksesta tai matemaattisista oppimisvaikeuksista. Osa yo-kirjoitukset suorittaneista nuorista ovat saaneet tehostettua tukea matematiikan opiskeluun jo yläkoulu aikana.

Hankkeen alussa kokeilimme samanaikaisopetusta. Erityisopettaja oli 1. ja 2. vuosikurssin vuosikurssin matematiikan tunneilla aineenopettajan tukena. Erityisopettajan tehtävänä’ oli tukea erityisesti opiskelijoiden oman toiminnan ohjausta ja tukea opiskelutaitojen kehittymistä. Tästä tuesta siirryimme kuitenkin 2. vuosikurssin kohdalla jo syksyn 2023 aikana pienryhmäopetukseen. Kaksi matematiikan opettaja jakoivat lyhyen matematiikan ryhmän kahteen osaan. Toinen ryhmä oli kooltaan pienempi ja tarkoitettu nuorille, joilla on ollut haasteita selviytyä lukion opsin mukaisista matematiikan opintojaksojen tavoitteista. Pienemmässä ryhmässä on keskitytty ennen kaikkea perusteiden syvälliseen ymmärtämiseen. Opettajalla pienemmässä ryhmässä aikaa tunnistaa opiskelijoiden tuen tarve, ohjata henkilökohtaisemmin ja patistaa paremmin opsikelijoita tekemään riittävästi tehtäviä oppitunnilla ja kotona. 


Olemme hankkeen resursseilla pystyneet kehittämään selkeän tuen mallin matematiikan opiskeluun lukio vuosien aikana:

  1. vuosikurssilla erityisopettaja on ollut matematiikan tunneilla opiskelijoiden tukena ja pitänyt yläkoulun keskeisiä sisältöjä kertaavaa matikkapajaa.

  2. vuosikurssilla on käytössä pienryhmä, jossa heikommin matematiikassa pärjäävät oppijat saavat riittävästi tukea opintojaksojen tavoitteiden saavuttamiseen hyväksytysti.

  3. ja 4. vuosikurssilla opiskelijat valmistautuvat tarvittaessa tukiopetukseen matikkapajassa, jossa valmistaudutaan YO-kirjoituksiin tai korotetaan tarvittaessa opintojaksojen arvosanoja.


Hankkeen päättyessä joudumme arkkaa pohtimaan, miten voimme tarjota saman tuen opiskelijoille ilman hankkeen rahoitusta. Kunnan taloudellinen tilanne on vaikea ja haastaa vielä enemmän etsimään pedagogisia ratkaisuja, joilla tukea opiskelijoita matematiikan opinnoissa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luotsaava lukio -hanke

Luotsaava lukio: Voimaa ja hyvinvointitaitoja pienryhmästä

Luotsaava lukio: Yhteisopettajuus erityisopetuksen ja ohjauksen menetelmänä